marți, 15 ianuarie 2013

Romania e frumoasa: Vulcanii Noroiosi de la Berca (Buzau)

Incep astazi pe blog o campanie care va dura mult timp. Se numeste “Romania e frumoasa” si vreau sa aduca in atentia voastra locuri frumoase sau locuri uitate din Romania. Pentru ca, oricat de tristi ne face, Romania este a noastra, a tuturor, si depinde doar de noi sa o schimbam. Voi incerca sa public macar o data pe saptamana un articol despre un loc din Romania si astept si propuneri sau articole din partea voastra. Campania “Romania e frumoasa” nu va schimba cu nimic structura acestui blog, iar eu voi continua sa calatoresc in toata lumea si sa va scriu impresii de calatorie de peste tot.


Desi imi place sa ma plimb prin alte tari, sa cunosc alti oameni si sa am contact cu alte culturi, niciodata nu am spus pas obiectivelor turistice din Romania. Inainte de a traversaEgiptul de la Nord la Sud am facut un circuit prin Romania si inainte de a merge laStonehenge (Anglia) in august, voi merge la Sarmisegetuza, prin urmare tin foarte mult la ceea ce iti ofera Romania si nu dau vrabia din mana pe cioara de pe gard( :D )



Pentru aceia dintre voi care cauta o evadare pentru un weekend de vara, Vulcanii Noroiosi sunt o varianta la indemana, mai ales daca esti din partile Munteniei.
Cum ajungi la Vulcanii Noroiosi?
Drumul este destul de intortocheat si de prost semnalizat, asa ca nu uita sa iti iei o harta cu tine daca te hotarasti sa mergi. Oricum trebuie sa ai in vedere urmatorul traseu: Buzau-DN10-Satuc-Berca-spre Chiliile-Paclele Mari si Paclele Mici.
Din Buzau mergi pe DN10, pana in localitatea Berca, urmand indicatorul de Chiliile. Dupa aproximativ 10 km faci dreapta, spre Paclele Mari si Paclele Mici.

Ce sunt de fapt Vulcanii Noroiosi
?
Pentru ca nu sunt geolog, voi incerca sa va explic cat mai simplu ceea ce se intampla in sol la Vulcanii Noroiosi. Aceste formatiuni se comporta ca niste adevarati vulcani, singura diferenta fiind faptul ca lava este de fapt apa amestecata cu argila si este antrenata de gazele din subsol.
Desi esti tentat sa crezi ca namolul care ‘bolboroseste’ in cratere este fierbinte, vei avea surpriza sa constati ca de fapt este rece. Apa si namolul se ‘depun’ exact ca lava si au dat nastere in timp unor forme ale solului absolut spectaculoase, iar peisajul este de-a dreptul selenar. Vulcanii Noroiosi au cratere desi mai mici decat ale vulcanilor activi, iar procesul de eruptie este continuu. Gazele creeaza acele ‘bule’ de apa cu namol, care se revarsa si se intaresc, astfel ca peisajul este intretinut natural, fara costuri :-)
Ce nu stiati despre vulcanii noroiosi?
•    cel mai mare si activ vulcan noroios este Lusi, pe una dintre insulele Indoneziei, si erupe intre 7.000 si 150.000 de metri cubi de namol pe zi;
•    pe Glob exista in jur de 1100 de vulcani noroiosi;
•    majoritatea vulcanilor noroiosi din Europa sunt sub mari (in special sub Marea Caspica si Barents);


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu