marți, 15 ianuarie 2013

Romania e frumoasa: Pestera Muierii

Faptul ca Mama Natura a fost generoasa cu Romania, nu mai este un secret pentru nimeni. Sunt sigura ca majoritatea din noi isi aminteste cu drag de taberele facute in scoala generala sau liceu prin divese localitati din tara, in special in zona de munte. Astfel, daca ati ajuns si in zona Ranca cu siguranta ca nu ati ratat pesterile din zona, Pestera Muierii si Pestera Polovragi.
Pesterile sunt apropiate ca distanta, insa datorita faptului ca tururile de vizitare dureaza cel putin 60 minute, trebuie sa va rezervati 3-4 ore pentru aceste obiective.
Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) este foarte impresionanta prin dimensiunea sa si prin formatiunile calcaroase pe care le intalnesti la orice pas. Pentru a o vizita exista tururi ghidate organizate la fiecare ora si se plateste un bilet de intrare de 6 lei.

Numele de “Pestera Muierilor” provine de la o mai veche functie a pesterii, si anume aceea de adapost pentru femei, copii si batrani, in vremurile de asediu si de lupta, cand barbatii comunitatii nu mai puteau sa se ingrijeasca de siguranta acestora si le duceau intr-un loc greu accesibil de catre dusmani.

Turul de apoximativ 1 ora te poarta printr-o mica parte a pesterii, aceasta fiind dispusa pe 4 niveluri si avand o lungime de peste 3600 m. Este impresionant sa vezi ce a facut apa din roca muntelui, si ce mai face in continuare, deoarece apa si umezeala de pe munte, amestecata cu calcarul prin care trece, contribuie in continuare la formarea stalactitelorstalagmitelor si in final a coloanelor.
Imaginatia speologilor a oferit formatiunilor din pestera denumiri diverse de la Domul Mic (dupa o formatiune care seamana cu o biserica italiana), Sala Altarului, Valul Altarului sau Dantela de Piatra. Mi-e nu imi semanau nici a Altar, nici a Dom, insa erau cu adevarat spectaculoase.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu