marți, 15 ianuarie 2013

Romania e frumoasa: Sighisoara, Perla Transilvaniei


Astazi voi continua campania “Romania e frumoasa” si incep sa ma gandesc la cate mai am de povestit despre locurile frumoase din Romania si cate asteapta sa fie descoperite.
Pentru ca maine va debuta Festivalul Medieval de la Sighisoara, m-am gandit sa va povestesc cate ceva despre Sighisoara si despre distractiile din timpul festivalului de anul acesta.
Eu am ajuns la Sighisoara de mai multe ori, atat dinspre Sibiu cat si dinspre Brasov, iar drumul il consider unul dintre cele mai frumoase din Romania. Nu vorbesc numai despre lipsa gropilor, cat mai ales despre satele sasesti cu tigla rosie, dichisite si cu biserica vopsita in alb, care sunt presarate de-a lungul drumului.
Construita pe locul fostei cetati dacice Sandava, orasul si cetatea Sighisoara au fost fondate de colonistii germani prin secolul XII. Romanii si maghiarii s-au alaturat ulterior micutei comunitati, insa diversitatea etnica nu a fost nici pe departe sursa unor probleme majore, ci a sporit atractia turistica a orasului. Denumita si “Perla Transilvaniei”, Sighisoara este orasul in care istoria prinde viata. Fortificatia a fost construita dupa invazia tatara din 1241 si din cele 14 turnuri de aparare si 4 bastioane au mai ramas in picioare 9 dintre turnuri si 2 bastioane. Fara indoiala ca cea mai mare atractie a cetatii ramane Turnul cu Ceas, cu cele 7 figurine care intruchipeaza cate o zi a saptamanii si care se arata pe rand, in fiecare zi, cand ceasul bate ora 12.00.


Insa Sighisoara nu este orasul in care sa mergi cu o harta in mana. Este orasul in care sa te pierzi pe stradutele inguste, in care sa admiri obiectele mestesugite ale artizanilorsi in care sa savurezi o cafea buna (sau in cazul meu o portie de carbonara la terasa la care merg de fiecare data :-) )

In fiecare an, pentru trei zile lungi de vara, Sighisoara se transforma – cavaleri sidomnite ii populeaza strazile, trubadurii si menestrelii incanta vizitatorii, iarmestesugarii isi etaleaza marfurile. Anul acesta organizatorii au pregatit trupe din Romania, Portugalia si Cehia, scoli de dans medieval si de tras cu arcul dar si multe concursuri.


In ciuda tuturor problemelor cetatii, a riscului la care este expus zidul cetatii si multe dintre casele-monument sau a lipsei fondurilor, Sighisoara ramane unul dintre cele mai frumoase orase-cetate din Europa, fiind si printre ultimele cetati locuite din Europa.
Eu ma voi reintoarce de cate ori voi avea drum prin zona!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu