marți, 15 ianuarie 2013

Romania e frumoasa: Pestera Muierii

Faptul ca Mama Natura a fost generoasa cu Romania, nu mai este un secret pentru nimeni. Sunt sigura ca majoritatea din noi isi aminteste cu drag de taberele facute in scoala generala sau liceu prin divese localitati din tara, in special in zona de munte. Astfel, daca ati ajuns si in zona Ranca cu siguranta ca nu ati ratat pesterile din zona, Pestera Muierii si Pestera Polovragi.
Pesterile sunt apropiate ca distanta, insa datorita faptului ca tururile de vizitare dureaza cel putin 60 minute, trebuie sa va rezervati 3-4 ore pentru aceste obiective.
Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) este foarte impresionanta prin dimensiunea sa si prin formatiunile calcaroase pe care le intalnesti la orice pas. Pentru a o vizita exista tururi ghidate organizate la fiecare ora si se plateste un bilet de intrare de 6 lei.

Numele de “Pestera Muierilor” provine de la o mai veche functie a pesterii, si anume aceea de adapost pentru femei, copii si batrani, in vremurile de asediu si de lupta, cand barbatii comunitatii nu mai puteau sa se ingrijeasca de siguranta acestora si le duceau intr-un loc greu accesibil de catre dusmani.

Turul de apoximativ 1 ora te poarta printr-o mica parte a pesterii, aceasta fiind dispusa pe 4 niveluri si avand o lungime de peste 3600 m. Este impresionant sa vezi ce a facut apa din roca muntelui, si ce mai face in continuare, deoarece apa si umezeala de pe munte, amestecata cu calcarul prin care trece, contribuie in continuare la formarea stalactitelorstalagmitelor si in final a coloanelor.
Imaginatia speologilor a oferit formatiunilor din pestera denumiri diverse de la Domul Mic (dupa o formatiune care seamana cu o biserica italiana), Sala Altarului, Valul Altarului sau Dantela de Piatra. Mi-e nu imi semanau nici a Altar, nici a Dom, insa erau cu adevarat spectaculoase.



Romania e frumoasa: Sighisoara, Perla Transilvaniei


Astazi voi continua campania “Romania e frumoasa” si incep sa ma gandesc la cate mai am de povestit despre locurile frumoase din Romania si cate asteapta sa fie descoperite.
Pentru ca maine va debuta Festivalul Medieval de la Sighisoara, m-am gandit sa va povestesc cate ceva despre Sighisoara si despre distractiile din timpul festivalului de anul acesta.
Eu am ajuns la Sighisoara de mai multe ori, atat dinspre Sibiu cat si dinspre Brasov, iar drumul il consider unul dintre cele mai frumoase din Romania. Nu vorbesc numai despre lipsa gropilor, cat mai ales despre satele sasesti cu tigla rosie, dichisite si cu biserica vopsita in alb, care sunt presarate de-a lungul drumului.
Construita pe locul fostei cetati dacice Sandava, orasul si cetatea Sighisoara au fost fondate de colonistii germani prin secolul XII. Romanii si maghiarii s-au alaturat ulterior micutei comunitati, insa diversitatea etnica nu a fost nici pe departe sursa unor probleme majore, ci a sporit atractia turistica a orasului. Denumita si “Perla Transilvaniei”, Sighisoara este orasul in care istoria prinde viata. Fortificatia a fost construita dupa invazia tatara din 1241 si din cele 14 turnuri de aparare si 4 bastioane au mai ramas in picioare 9 dintre turnuri si 2 bastioane. Fara indoiala ca cea mai mare atractie a cetatii ramane Turnul cu Ceas, cu cele 7 figurine care intruchipeaza cate o zi a saptamanii si care se arata pe rand, in fiecare zi, cand ceasul bate ora 12.00.


Insa Sighisoara nu este orasul in care sa mergi cu o harta in mana. Este orasul in care sa te pierzi pe stradutele inguste, in care sa admiri obiectele mestesugite ale artizanilorsi in care sa savurezi o cafea buna (sau in cazul meu o portie de carbonara la terasa la care merg de fiecare data :-) )

In fiecare an, pentru trei zile lungi de vara, Sighisoara se transforma – cavaleri sidomnite ii populeaza strazile, trubadurii si menestrelii incanta vizitatorii, iarmestesugarii isi etaleaza marfurile. Anul acesta organizatorii au pregatit trupe din Romania, Portugalia si Cehia, scoli de dans medieval si de tras cu arcul dar si multe concursuri.


In ciuda tuturor problemelor cetatii, a riscului la care este expus zidul cetatii si multe dintre casele-monument sau a lipsei fondurilor, Sighisoara ramane unul dintre cele mai frumoase orase-cetate din Europa, fiind si printre ultimele cetati locuite din Europa.
Eu ma voi reintoarce de cate ori voi avea drum prin zona!









Romania e frumoasa: Cimitirul vesel de la Sapanta


In ultima perioada toata lumea isi da cu parerea prin diverse medii despre brandul de tara al Romaniei si despre ceea ce ne defineste pe noi ca popor. E de prisos sa mai comentez ceva, insa dupa ce am vazut si “Imnul Crizei” pe care l-am postat ieri pe blog, ma gandesc ca avem un stil unic de a infrunta necazurile si de a trece peste perioadele nefaste.
Facem haz de necaz in cel mai mare fel.
Din toata tara, locul in care se face cel mai mare haz de necaz este…Cimitirul de la Sapanta, din Maramures, unic prin atmosfera de acolo si prin faptul ca se rade in fata mortii (sincer sa fiu, oricat de amuzante ar vrea sa para, mie tot triste mi s-au parut versurile de pe cruci).
Doua lucruri m-au frapat la cimitirul din Sapanta: atmosfera de acolo, inviorata de crucile albastre si imaginile colorate si faptul ca cimitirul se afla in inima satului. Din ce am mai vazut pana acum, cimitirul este undeva la marginea satului, separat de case. LaSapanta, cimitirul este in mijlocul caselor satului, iar oamenii se odihnesc pe bancuta din fata portii cimitirului.
Cimitirul Vesel nu este prea “batran”. Contrar asteptarilor mele si desi se spune ca “sarbatorirea mortii” este specifica culturii dacice in Romania, Cimitirul de la Sapantanu are decat 80 de ani. Artizanul acestui cimitir este artistul popular Stan Ion Patras, care a imbinat in crucile de la Sapanta talentul sau de pictor, sculptor si poet. Inspiratia i-a venit de la priveghiurile din zona, unde oamenii care participa amintesc de viata celui dus, glumesc pe seama lui, beau si mananca. Crucile respecta acelasi tipic: in partea de sus este descrisa in cateva imagini sumare viata sau moartea persoanei in cauza si in partea de jos este explicata in versuri imaginea respectiva. Toate elementele sunt pictate pe cruci de stejar vopsite in “Albastru de Sapanta”. Epitafurile, adica poeziile haioase despre cei decedati, sunt sincere si oarecum naive in destainuiri si nu iarta niciun pacat al celui decedat (ca o curiozitate, am observat din versuri ca foarte multi au murit fie calcati de tren sau de masini).
In perioada 12-15 august, la Sapanta se va desfasura Festivalul Intercultural “Drumul lung spre cimitirul vesel“. Detalii aici.
Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea.







Romania e frumoasa: Vulcanii Noroiosi de la Berca (Buzau)

Incep astazi pe blog o campanie care va dura mult timp. Se numeste “Romania e frumoasa” si vreau sa aduca in atentia voastra locuri frumoase sau locuri uitate din Romania. Pentru ca, oricat de tristi ne face, Romania este a noastra, a tuturor, si depinde doar de noi sa o schimbam. Voi incerca sa public macar o data pe saptamana un articol despre un loc din Romania si astept si propuneri sau articole din partea voastra. Campania “Romania e frumoasa” nu va schimba cu nimic structura acestui blog, iar eu voi continua sa calatoresc in toata lumea si sa va scriu impresii de calatorie de peste tot.


Desi imi place sa ma plimb prin alte tari, sa cunosc alti oameni si sa am contact cu alte culturi, niciodata nu am spus pas obiectivelor turistice din Romania. Inainte de a traversaEgiptul de la Nord la Sud am facut un circuit prin Romania si inainte de a merge laStonehenge (Anglia) in august, voi merge la Sarmisegetuza, prin urmare tin foarte mult la ceea ce iti ofera Romania si nu dau vrabia din mana pe cioara de pe gard( :D )



Pentru aceia dintre voi care cauta o evadare pentru un weekend de vara, Vulcanii Noroiosi sunt o varianta la indemana, mai ales daca esti din partile Munteniei.
Cum ajungi la Vulcanii Noroiosi?
Drumul este destul de intortocheat si de prost semnalizat, asa ca nu uita sa iti iei o harta cu tine daca te hotarasti sa mergi. Oricum trebuie sa ai in vedere urmatorul traseu: Buzau-DN10-Satuc-Berca-spre Chiliile-Paclele Mari si Paclele Mici.
Din Buzau mergi pe DN10, pana in localitatea Berca, urmand indicatorul de Chiliile. Dupa aproximativ 10 km faci dreapta, spre Paclele Mari si Paclele Mici.

Ce sunt de fapt Vulcanii Noroiosi
?
Pentru ca nu sunt geolog, voi incerca sa va explic cat mai simplu ceea ce se intampla in sol la Vulcanii Noroiosi. Aceste formatiuni se comporta ca niste adevarati vulcani, singura diferenta fiind faptul ca lava este de fapt apa amestecata cu argila si este antrenata de gazele din subsol.
Desi esti tentat sa crezi ca namolul care ‘bolboroseste’ in cratere este fierbinte, vei avea surpriza sa constati ca de fapt este rece. Apa si namolul se ‘depun’ exact ca lava si au dat nastere in timp unor forme ale solului absolut spectaculoase, iar peisajul este de-a dreptul selenar. Vulcanii Noroiosi au cratere desi mai mici decat ale vulcanilor activi, iar procesul de eruptie este continuu. Gazele creeaza acele ‘bule’ de apa cu namol, care se revarsa si se intaresc, astfel ca peisajul este intretinut natural, fara costuri :-)
Ce nu stiati despre vulcanii noroiosi?
•    cel mai mare si activ vulcan noroios este Lusi, pe una dintre insulele Indoneziei, si erupe intre 7.000 si 150.000 de metri cubi de namol pe zi;
•    pe Glob exista in jur de 1100 de vulcani noroiosi;
•    majoritatea vulcanilor noroiosi din Europa sunt sub mari (in special sub Marea Caspica si Barents);